Akade 13 Musselkanaal
06-20949320

2022-05, Mei. Bezoek wijnhuis Montresor Verona

Maandag 02 mei…. Ik bevind me in de wereld van de Amarone!

Vandaag heb ik een afspraak bij het wijnhuis Montresor, aan de rand van de stad Verona. Ik had niet verwacht dat het wijnhuis zich in de stad bevind, vroeger was dit ook niet zo, maar de stad Verona is in de loop van de tijd steeds groter geworden en dus dichterbij het wijnhuis gekomen. We rijden de oprijlaan op en ik zie een groot gebouw met een loods en een wijnshop. Eerst dacht ik, “zit ik wel goed?”, maar eenmaal binnen gekomen was ik aangenaam verrast. Aan de buitenkant zie je niet wat er binnen allemaal aanwezig is en hoe groot het eigenlijk is.

Montresor is een mooi wijnhuis dat dit jaar haar 130 jarig bestaan viert. Inmiddels is de 4e generatie aanwezig in het bedrijf. De wijngaarden liggen op enige afstand van de locatie waar ik was en aangezien de wijnstokken net uit hun winterslaap komen, heb ik besloten om de wijngaarden niet te bekijken.

De rondleiding begint bij een aantal machines die na de oogst worden gebruikt. En dan gaan we de “wijnkelder” in. Hier staan de mooie grote wijnvaten gevuld met het druivensap wat later fantastische wijnen zullen worden. Tevens zijn er nog grote tanks aanwezig die in de muren van de wijnkelder verwerkt zijn. Zodra je de wijnkelder uit bent en verder door de grote opslagplaatsen loopt, loop je dus als het ware over de wijn, omdat deze tanks zich hieronder bevinden.

 

 

Ook mooi om de “graffiti”-wand nu zelf ook te kunnen zien. Dit is een wand in de wijnkelder waarop het etiket van de rode wijn Wine Urban Park Appassimento is geïnspireerd. Ook hier kun je goed zien dat er zich achter de muur ook weer tanks bevinden.

De “Mula”, de zwarte satijnachtige fles, vierde vorig jaar zijn 100 jarig bestaan. De fles heeft een chique uitstraling en gevuld met een fantastische Amarone, is het een mooi cadeau om te geven (en uiteraard fantastisch om te drinken). Maar de fles is met een reden zo gemaakt. Vele jaren geleden werden de wijnen veel geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Dit ging per schip. Doordat wijn destijds nog niet als een luxe product werd beschouwd, werden de flessen vaak in open kratten op het dek van de schepen verscheept. Uiteraard waren dit niet de beste omstandigheden voor de wijn i.v.m. de zon die constant op de flessen scheen. Giacomo vond dat dit niet langer zo kon en begon de flessen te bewerken. Zo is, in 1921, het satijnen laagje op de fles ontstaan, om de wijn tijdens transport te beschermen tegen o.a. de zon.

 

Op het moment dat ik er was, werd er niet gebotteld, maar uiteraard heb ik de “bottle-straat” wel kunnen zien en hebben we er uitgebreid over gesproken.

De grote zolder was leeg, de druiven zijn inmiddels gedroogd en verwerkt en de zolder wacht tot ca. begin september om weer gevuld te worden. De met de hand geoogste druiven zullen hier dan in smalle kratjes aan hun droogproces beginnen, de appassimento methode.

Na de rondleiding is het tijd om met elkaar een aantal wijnen te gaan proeven. We proeven o.a. de witte wijn Soave en de rode wijnen Valpolicella Ripasso Capitel della Crosara (deze is binnenkort ook bij ons te bestellen) en 3 amarone’s. De Amarone in de mooie Mula fles, de Amarone Capitel della Crosara en de Giacomo Montresor Amarone Fondatore. Deze laatste vond ik erg verrassend. Het is de amarone dat is opgedragen aan de oprichter van het wijnhuis: Giacomo Montresor. Deze wijn brengt je terug naar de oorsprong, toen de amarone nog “Recioto scapà” heette. Het is gemaakt volgens de traditionele bereiding van Amarone della Valpolicella. De druiven drogen tot aan het eind van februari. Daarbij wordt 45% van het gewicht (water) verloren. Wanneer dan wordt geperst, is de most geconcentreerd en volzoet. Deze wordt langzaam, gedurende vier maanden, vergist in RVS tanks tot hij helemaal droog is. Na de gisting rijpt de wijn drie jaar in grote vaten van eikenhout. Vervolgens rust de wijn nog 6 maanden op de fles voordat deze op de markt wordt gebracht. Qua geur kun je tonen van viooltjes, zoethout, rijpe kersen en pruimen ontdekken en het is rijk en elegant van smaak met tonen van gedroogd rood fruit, leer en kaneel.  Het is echt heel anders dan de amarone’s die ik ken. Thuis ga ik deze “originele” amarone nogmaals proeven, ik vind deze smaak echt heel anders en ik denk misschien zelfs wel lekkerder.

Pierre Luigi Ferrari, heel erg bedankt voor deze rondleiding in het mooie wijnhuis Montresor.

0
    0
    Bekijk Winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel
    Scroll naar boven