Akade 13 Musselkanaal
06-20949320

2022-05, Mei. Tocai, Tai? Is dat echt Italiaans?

In mei was ik eindelijk weer in Italië. In mijn vorige blog kon je lezen dat ik toen het wijnhuis Montresor heb bezocht. Maar ik vind het ook heel leuk om lokale wijnhuizen te bezoeken.

Ik was in de regio Veneto / Friuli-Venezia Giulia.

Je kent het wel….. ik zat in een restaurant en bestelde een witte wijn. Het ruikt lekker en ik neem een slok, oh… erg verrassend voor een huiswijn. Ik vraag de ober welke wijn ik in het glas heb, “Tocai, ook wel Tai genoemd”, zegt hij. Tocai?? Tai?? Klopt dat wel? Ik vind het erg Aziatisch klinken, maar het is toch echt een Italiaans druivenras uit de regio.  (voor mij) nieuwe druivenrassen ontdekken, dat blijf ik erg leuk vinden. Dus ga ik op zoek naar een lokaal wijnhuis die ook Tai in haar wijnaanbod heeft. Gelukkig was deze snel gevonden, op maar ca. 15 minuten van ons verblijf vond ik Cantina Ca’ Venzona.

We komen binnen en worden hartelijk ontvangen. Wat een leuke Cantina is dit! En druk….. zo leuk om te zien dat de lokalen hun wijn daar ’s ochtends vroeg al komen halen, zo rechtstreeks vanuit de tanks. We mogen echt van alles proeven, waaronder dus ook de witte wijn Tai. Een strogele wijn met lichtgroene reflecties. Het heeft tonen van appel, kruiden als tijm en een vleugje citrus. Een erg aangename aperitiefwijn.

Tocai, tai… het is tegenwoordig beter bekend als Friulano. Want sinds 2007 mag deze druifsoort geen Tocai meer heten. De regio Tokaj uit Hongarije heeft bij de Europese Unie bescherming van de naam aangevraagd, waardoor de druifsoort dus nu Friulano of Tai is gaan heten.

Tevens heb ik de rode wijn, gemaakt van de Refosco, geproefd. Dit is ook een druifsoort typisch voor deze regio. Het is een laat rijpende druif, dat eind september geoogst wordt. Een robijnrode wijn met een helder randje, tonen van wilde bramen, bosbessen en een vleugje chocolade.

Helaas exporteert dit wijnhuis geen wijnen naar het buitenland, dus kan ik hun wijnen niet gaan aanbieden. Ik heb de Friulano wel in een blend, Custoza van het wijnhuis Montresor, maar mijn zoektocht naar een witte wijn met alleen de Friulano (Tocai, Tai) gaat dus nog even verder.

Een mooi wijnhuis dat haar wijnen vooral lokaal verkoopt, met mooie en nette wijngaarden.

0
    0
    Bekijk Winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel
    Scroll naar boven