Akade 13 Musselkanaal
06-20949320

2023-01, Januari. Wijnhuizen ontmoeten en wijnen proeven

Zondag 15 januari 2023

Gelukkig heb ik in 2022 weer hele mooie wijnproeverijen mogen verzorgen, maar vandaag was het mijn beurt om heerlijke wijnen te proeven en nieuwe wijnen te ontdekken. In de regio Den Haag kwamen wijnhuizen uit verschillende wijnlanden bijeen om hun wijnen te laten proeven. Uiteraard ben ik blijven plakken op de afdeling Italië, waar ik met veel wijnhuizen erg leuke gesprekken heb gehad en uiteraard fantastische wijnen heb geproefd. Wat mij opviel is dat de eigenaren van de Italiaanse wijnhuizen waar ik vandaag mee sprak, mijn bedrijfsnaam “Gusto d’Italia” erg konden waarderen. Ik werd er vaak op aangesproken dat ze dit een hele mooie naam vinden. Tja, hun wijnen zijn naar mijn mening toch ook echt de “Smaak van Italië”!

Ik licht hieronder een aantal wijnhuizen toe, die ik vandaag gesproken heb. Het is teveel om ze allemaal te benoemen.

Paolo Manzone / Piemonte

De Barolo behoort zeker tot één van mijn favoriete wijnen en het wijnhuis Paolo Manzone maakt o.a. een aantal fantastische Barolo’s. De Barolo Serralunga d’Alba heb ik al in mijn wijnaanbod en onlangs heb ik een andere rode wijn, de Luvi Langhe Rosso aan mijn wijnaanbod toegevoegd. Vandaag heb ik o.a. de Barolo Meriame kunnen proeven. Dit is een Barolo gemaakt van druiven uit een ruim 70 jaar oude wijngaard genaamd Meriame. Alleen de beste Nebbiolo druiven worden geselecteerd, de productie van deze Barolo is dan ook maar ca. 6.000 flessen en van de Riserva zelfs maar ca. 2.000 flessen, dus best uniek te noemen. Wil je optimaal van een Barolo genieten, open de fles dan zeker 3 á 4 uur voordat je het wilt gaan drinken, decanteren is niet persé nodig. De Barolo Meriame rijpt ca. 24 maanden in grote Sloveens eiken vaten, daarna nog in kleinere Frans eiken vaten, zodat de wijn totaal ca. 38 maanden op hout rijpt.

Paolo Manzone is een mooi, klein familiebedrijf met ca. 14 ha aan wijngaarden, opgericht in 1999. Het wijnhuis is gevestigd in Serralunga d’Alba in Piemonte. Ik heb Paolo en zijn vrouw vandaag voor het eerst ontmoet, we hebben een heel leuk gesprek gehad over hun wijnhuis en wijnen en ons gesprek afgesloten met de belofte dat we hun wijnhuis zeker komen bezoeken…

Decugnano dei Barbi / Umbrië

Claudio Barbi heeft het wijnhuis opgericht in 1973, vandaag sprak ik de huidige eigenaar Enzo Barbi, de zoon van de oprichter. Het wijnhuis heeft ca. 30 ha aan wijngaarden op een heuvel ten noordoosten van Orvieto in Umbrië. Al hun wijnen hebben een onwijs zuiver karakter met veel minerale tonen. De naam van de witte wijn Mare Antico “Oude Zee” refereert nog naar de ondergrond, omdat hier vroeger een binnenzee lag.

Vandaag heb ik het nieuwe wijnjaar van de Villa dei Barbi Bianco (die al in mijn wijnaanbod aanwezig is) geproefd, wat een heerlijke witte wijn, vol met frisse zuren en mineraliteit, maar ook de Villa Barbi Rosso, de rode wijn gemaakt van de Cabernet Sauvignon, Merlot en Sangiovese. Robijnrood van kleur, een volle en zachte wijn met veel rijp fruit zoals kersen, iets kruidig en aards. Wordt binnenkort toegevoegd.

Borgo dei Posseri / Trentino-Alto Adige

Borgo dei Posseri is een jong en modern wijnhuis (opgericht in 2000) gelegen op een hoogte van ruim 500 meter in Posso Basso tussen Trento en Verona. Het bedrijf is totaal ca. 230ha groot, verspreid over ca. 20 wijngaarden. Ik heb al de heerlijke Toscaanse rode en witte wijn van hun (Ambre appassite), maar ben uiteraard ook zeer geïnteresseerd in de wijnen uit hun regio, Trentino.

Vandaag proef ik de Pinot Nero, een robijnrode wijn, zeer elegant, mineralig en zacht. Veel rood fruit als kersen en aardbeien maar ook een tikkeltje kruidig in de afdronk. Op hun wijnflessen uit Trentino staan een soort “nickname” genoemd. De Pinot Nero heeft als naam “Paradis”, dit verwijst naar de wijngaarden die zich op de top van de berg bevinden (ca. 550m) en dat daardoor de wijnranken bijna de hemel “het paradijs” aanraken. De wijngaarden met Pinot Nero geven niet veel druiven, maar kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. De wijn rijpt ca. 6 maanden in barriques en rijpt nog na op de fles.

Tevens heb ik de Gewürztraminer geproefd. Wat een heerlijke soepele witte wijn is dit. Vet, zacht en fluwelig met bloemige tonen (rozen). Lage zuurgraad en aanhoudend in de afdronk. De wijn rijpt ca. 7 maanden in stalen tanks en rijpt tevens nog na in de fles.

Als wij in hun regio zijn, neem ik zeker contact met hun op om de mooie wijnroute die ze hebben opgesteld, te gaan volgen om zo de wijngaarden behorende bij hun wijnhuis optimaal te kunnen bekijken.

Marco Porello / Piemonte

Van het wijnhuis Marco Porello heb ik al een aantal wijnen in mn wijnaanbod, maar nog geen rode wijn. Vandaag sprak ik met Sara, een medewerker van het wijnhuis dat in 1930 is opgericht door Cesare Porello. Marco, inmiddels de 3e generatie, runt het wijnhuis sinds 1994 en het wijnhuis maakt een breed scala aan wijnen in Piemonte. Super leuk gesprek met Sara gehad en naast de voor mij bekende wijnen, tevens de Porello Barbera d’Alba Mommaino geproefd. Een volle en zeer fruitige wijn, zacht met een goede zuurgraad. En natuurlijk ook hun Barolo, de wijn van Piemonte.

Fosso Corno / Abruzzo

De zeer bekende Cima Bianca heb ik volgens mij als sinds het begin in mijn wijnaanbod, net zoals de Cima Rosa (de rosé). Later is daar de Il Grande aan toegevoegd, nu was ik erg benieuwd naar de traditionele Montepulciano, de Mayro. Dit is een rode wijn gemaakt van 100% montepulciano druiven. Het rijpt ca. 6-8 maanden in grote eiken houten vaten en daarna nog ca. 2-3 maanden op de fles. Een volle robijnrode wijn met tonen van donkerrood fruit.

Fosso Corno is natuurlijk voor mij al een bekend wijnhuis, dus altijd goed om meer wijnen van hun te gaan aanbieden.

Cantine Paradiso

Uiteraard ook nog even bij Cantine Paradiso langs geweest. Alhoewel er voor mij niets nieuws te proeven was (ik ken natuurlijk de meeste wijnen al), nog wel even een praatje gemaakt. Dit wijnhuis staat echt op mijn lijstje om te bezoeken. Ze zijn hun wijnhuis een beetje aan het verbouwen, zodat ze ook een mooie ruimte hebben om mensen te ontvangen en wijnen te proeven. Dus dat komt goed uit. Dit mooie wijnhuis met hun fantastische wijnen uit Puglia behoort zeker tot mijn favorieten.

0
    0
    Bekijk Winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel
    Scroll naar boven