Akade 13 Musselkanaal
06-20949320

2016, Augustus. Wijnreis van Bardolino tot Valpolicella

Augustus 2016.We nemen je mee op een wijnreis van de Bardolino naar de Valpolicella.Dat Italië een wijnland is, zie je al vanaf het moment dat je het land binnenrijdt. Overal waar je kijkt zie je de wijngaarden met mooie grote trossen druiven, zowel rood als groen. Nu nog niet helemaal rijp natuurlijk, maar ze zijn al goed op weg om er een lekkere wijn van te maken.Een wandeltocht naar Rocca di Garda leidt ons eveneens door een mooie wijngaard. We lopen langs de wijnstokken met mooie, dikke druiven. Helaas was de eigenaar niet aanwezig, dus konden we geen informatie krijgen. Vanaf de wijngaard had je een adembenemend uitzicht op Lago di Garda, richting Bardolino. En vanaf de berg Rocca di Garda was het uitzicht nog veel mooier!De volgende ochtend, zo rond 10.30 uur, stond er een wijnproeverij op het programma. Deze wijnproducent heeft zijn wijngaarden in 3 gebieden,



Bardolino,Soave en Valpolicella.

Wij waren in Bardolino en kregen een rondleiding door de wijngaarden, we konden een kijkje nemen in de productieruimte, waar o.a. de tanks en de vaten staan en ter afsluiting een proeverij van hun wijnen.Zij maken gebruik van een moderne bouwsysteem, waardoor de druiven meer zonlicht krijgen en daardoor een hoger suikergehalte krijgen. 70% van de druiven worden machinaal geoogst, maar de druiven voor de Amarone wijn worden nog altijd handmatig geplukt om een betere kwaliteit te verkrijgen.De druiven gaan in een pers waarna het sap vervolgens verder rijpt in de tanks en vaten. De pers bevat geen pomp, de sappen gaan middels zwaartekracht over in de containers, zo komt er geen extra warmte bij. De Amarone zit 3 jaar in de vaten en rijpt nog 2 jaar na in de flessen.Hun opslagruimte is koel, altijd 16 graden en is donker. De luchtvochtigheid is rond 60 / 70%. Extra licht geeft meer oxidatie, vandaar dat het belangrijk is om deze omstandigheden goed in de gaten te houden. Ze bottelen hun eigen flessen, zo’n 700.000 flessen per jaar. De machine doet zo’n 3.000 flessen per uur.Één van de witte wijnen die ze maken, is de Soave Classico. Deze druiven worden op vulkanisch grond verbouwd, dat geeft de typische smaak met een bittertje bij de afdronk. Een heerlijke wijn voor op het terras.Tijdens het proeven was duidelijk te zien dat de grondsoort erg van belang is voor de druiven en uiteindelijk voor de druiven. De druiven voor de Bardolino wijn groeien op een lichtere grondsoort dan de druiven van de Valpolicella wijn. Het verschil is duidelijk te zien aan de kleur van beide wijnen. De Bardolino is licht rood, terwijl de Valpolicella heel donker is, zelfs een wat paarse kleur heeft.Tijdens het proeven merk je ook dat de wijnen die langer rijpen, heel anders van smaak zijn. De Bardolino is een veelal jonge wijn die je het beste binnen 2 jaar kunt drinken, terwijl de Valpolicella voller van smaak is en best  4 jaar kan liggen.Het was mooi om te zien hoe de druiven vanaf de wijngaarden, via de pers, in de tanks belanden. Vervolgens rijpt iedere wijn weer anders en geen van de wijnen smaakt gelijk.  Van witte wijn naar rosé, vervolgens van een lichte rode wijn naar de Amarone. Salute!

 

0
    0
    Bekijk Winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel
    Scroll naar boven